søndag 5. mai 2013

Innvendig dør


     Det finnes mange ulike typer innerdører, både

når det gjelder valg av utseende og valg av materiale.Formpressede dører er et vanlig syn i norske hjem og er visstnok Norges mest solgte dør. Dørene er produsert av trefiberplater som er trykt sammen under stort press. Disse dørene preges av nøyaktige detaljer og en perfekt finish. Det vil si at alle dørene stort sett ser helt like ut. Det er også en en stabil dør, som ikke slår seg slik tredører kan gjøre. Prismessig kommer denne typen gunstig ut, da en dør koster rundt 500 kr.

Ulempen er at dette er en masseprodusert dør, og ikke håndverk. Dermed får den også en viss grad av kunstig og polert finish. Den får lettere riper og hakk, men siden den er så billig koster det ikke mye å skifte den om uhellet skulle være ute. Det er en lett dør med lite fyll og mye luft, og dermed er lydisoleringen dårlig.

En ny type dører er kompakte innerdører. De ser likedan ut som formpressede dører, men fyllet består av en massiv kjerne av spon. Dette gir en tyngre og bedre lydisolerende dør. Denne varianten passer godt på bad og soverom. Pris er i overkant av 1000 kr.

Et annet alternativ er tredør. En tredør vil ofte se bedre ut enn formpressede dører, der hver enkelt dør i større grad vil ha et unikt preg over seg. Enkelte vil hevde at kvaliteten er bedre på disse dørene, og at de ikke får like fort hakk og riper. Andre vil hevde at det ikke er noen stor forskjell i forhold til dører av andre materialer. Lydisoleringen er god. Ulempen med tredører, i alle fall om det er heltre, er at de kan slå seg, og dermed vil de ikke nødvendigvis passe så godt inn i karmen. Det finnes imidlertid dører som er en kombinasjon av fiberplater og tre, og her vil dette problemet være mindre.

Prisen på tredører av god kvalitet (uten hakk, stygg kvist og usymmetri) får du fra 3000 kr pr stk - altså en god del dyrere enn formpressede. Sikkert nok en god del billigere om du kjøper ubehandlede dører og velger å lakke og male selv.                                        
Skal man skifte karmer, er karm med innlagt dempelist en god idé. Dette gir større komfort ved lukking av døren da det ikke bli noen "slamring", samt at det blir bedre lydisolasjon.

Hva vi skal ha er enda ikke bestemt, men det er stor sannsynlighet at vi går for massive formpressede. I tillegg skal vi ha dempelist.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...