torsdag 2. januar 2014

Nytt panel i hus - noen tips og råd

Panel på vegger og tak har sterke tradisjoner i Norge, og står støtt selv om motebildet stadig er i endring. Selv om det varierer noe hvilken type panel som er i vinden, er det et trygt og stilsikkert valg i de fleste hjem. 

De senere årene har det blitt veldig populært med  ferdigmalte mdf panelplater, som er fiberplater bestående av tre, voks og lim. Fordelen med disse platene i forhold til ekte trepanel, er at de er enkle å montere, i tillegg til at du slipper lakking, maling, akklimatisering av treet, svelling, krymping and the list goes on... Ulempen er at de ikke ser ut som ekte tre. Selv går vi for den sistnevnte varianten. Jo mer arbeid, desto bedre :D

Tre er et levende materiale som sveller og krymper i takt med klimaet og temperaturen det oppbevares i. Det vil si at ved høye temperaturer og tørr luft, så vil treet tørke inn og krympe. Ved høy luftfuktighet, slik det gjerne er på høsten, så vil treet utvide seg og svelle. Når det gjelder panel så vil det være mest krymping på bredden og mindre på lengden.  

Det er alltid lurt å la panelet stå en stund og akklimatisere seg til rommets temperatur før det monteres. Det aller beste er å  la panelet ligge noen uker, til det har nådd under 12 prosent luftfuktighet, for så å male et tynt strøk før oppsetting. Dette vil gjøre til at du i større grad unngår krympestriper og sprekker. Dersom panelet skal behandles etter montering, er det lurt å la panelet tørke så lenge som mulig før du begynner å male. Det beste tidspunktet for å male panel er i månedene februar/mars. På denne delen av året er luften på sitt tørreste, i tillegg til at fyring bidrar til ytterligere lav luftfuktighet.  Det er med andre ord optimalt å male når det er kaldt ute og varmt inne. 

Et annet tips kan være å velge panel av gran i stedet for furu. Dette fordi gran har mye mindre kvist i seg enn furu, og dermed er det mindre behov for kvistlakk.  I butikken så spør gjerne etter panel som har lav fuktighet og som har tørket godt. Dersom du også velger ekte tre på vegger og tak, så kan det være en fordel å velge panel av god kvalitet. Vi har begge deler i huset vårt, og forskjellen er tydelig. 

For mye relevant og god informasjon om panel, gjerne gå inn på Trefokus sine sider.

Håper dere har hatt en fin start på det nye året :)

1 kommentar:

  1. Nå har jeg titta meg gjennom flere innlegg her, og tusen takk for inspirasjon. Herlige bilder! Likte spesielt godt betong-innslaget. Har planer for et fremtidig bad og søker inspirasjon til det :-) Betong skal definitivt med! Godt nytt år til deg og dine. Klem fra Monica.

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...