mandag 25. mars 2013

Valg av sprosser

      
Når du skal kjøpe sprosser må du først og fremst finne ut hvilken stil du skal ha. Her er det en jungel å velge i, så det skal nok være noe for enhver smak.
Vinduene vi skal kjøpe er sidehengslede med smårutede sprosser. Sprossene skal være i tre. De aller fleste som kjøper sprosser i dag, kjøper imidlertid i PVC eller aluminium. Fordelen med disse materialene er at de skal være vedlikeholdsfrie. Med andre ord trenger de ikke å males med jevne eller ujevne mellomrom. Ulempen er at om de skulle gulne eller blir misfarget så er det vanskelig å få gjort noe med. Dette er i motsetning til tresprosser, som ja må males, men som du har mulighet til å pusse opp ved behov. I tillegg synes jeg sprosser i syntetisk materiale har en glinsende og glatt overflate, som på nært hold ser mer kunstig ut. Men dersom du vil slippe vedlikeholdet, så er slike sprosser absolutt et fullgodt valg. Prismessig er det små forskjeller.
Du må også finne ut om du skal ha ekte, pålimte eller utenpåliggende sprosser (pyntesprosser). Ekte sprosser innebærer at hver sprosserute består av et eget glass. Et vindu eksempelvis kan bestå av 12 glass. Dermed vil man også få inndelinger innvendig Dette er kanskje det mest autentiske og fineste valget, men også det desidert dyreste. Hadde vi valgt denne løsningen, ville nok vinduene blitt godt over 100 000 dyrere. I tillegg blir U-verdien dårligere, da det blir flere kanter på vinduet. En annen mulighet er at du får limt på sprosser innvendig  slik at det ser ut som ekte sprosser. Her beholdes én stor vindusflate, som både er bra for U-verdien, samtidig som det er billigere enn ekte sprosser.

Det siste alternativet er utenpåliggende sprosser, der du bare klikker sprossen utenpå vinduet. Selv om dette er minst autentisk, så skal vi ha denne løsningen. For det første er det et mye mye billigere alternativ enn både pålimte og ekte sprosser. For det andre får du en hel vindusflate, der du ikke må få vinduet oppskjært i flere deler. Ergo bedre U-verdi. Det er også lettere å vaske innvendig da du får en glatt, sprossefri vindusflate. Videre når sprossene skal males, kan du bare ta de av og male raskt over med kosten. Og sist, men ikke minst, går du lei av sprossene, kan du bare ta de av. 

Meeeen...den ufornuftige delen av meg ønsker fortsatt ekte sprosser. Denne delen av meg blir imidlertid i disse dager undertrykt og fortrengt.

Bildene er hentet fra:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...