Vinduene er husets øyne og dermed avgjørende for husets utseende. Når det skal bygges hus eller renovering skal igangsettes, er det lurt at du setter av god tid til å finne de riktige vinduene. Selv skal vi sette inn 27 små og store vinduer, og vi vil bruke en anselig mengde kroner på dette. Med alt av vindu, materialer og arbeidspenger, bør du beregne mellom 150 000 og 300 000 på denne posten - en god del mindre om du har stor egeninnsats. Det er snakk om mye penger, men vinduer av god kvalitet og som ser bra ut, er vel verdt investeringen.
Når du først har bestemt deg for å kjøpe vindu, er det en jungel å velge i. Jeg brukte selv mye tid på å sette meg inn i de ulike typene som finnes og bestemme meg for hvilke vinduer vi skal kjøpe.
H-vinduet ble utviklet i 1959 utenfor Ålesund. Dette er et vindu som vender utover når det åpnes (utadslående) og som kan vendes 180 grader, noe som igjen innebærer at utsiden kan vendes innover og det blir lett å vaske også vindusflaten som vender utover. Denne konstruksjonen var en revolusjon for de som vasket vinduene den gangen - husmødrene. Derav navnet husmorvindu, eller i dag H-vinduet. Mange vindusprodusenter benevner denne typen vindu også som toppsving.
Sidehengslet er den gammeldagse vindustypen, som slås utover og sideveis når det åpnes. Du fester det åpnede vinduet med en krok. Den samme vindustypen finne også med sidesving. Dette innebærer at vinduet kan vendes nær 180 grader. Fordelen med sidesving er at du kan vende utsiden inn, og vindusvasken blir lettere. I tillegg slipper du festekrok, da vinduet står støtt på egenhånd ved åpning.
Så har vi et vindu som er utbredt i vårt langstrakte land - sikkerhetsvinduet. Dette vinduet er innadslående, samtidig som det også kan åpnes fra siden. Dette er vinduet jeg selv er oppvokst med, og som jeg ser mange fordeler med. Det er enkelt å vaske, barnevennlig og enkelt å åpne og lukke. Sikkerhetsvinduet er generelt et veldig brukervennlig vindu. Min personlige smak er imidlertid at dette vinduet passer best i mer moderne boliger - ikke i eldre boliger. Og siden vårt 159 år gamle klenodie ikke akkurat faller under kategorien moderne, er ikke sikkerhetsvinduet et alternativ. Det blir litt som at Ingolf (85 år) skulle ikledd seg onepiece. Praktisk og behagelig, men kanskje ikke den optimale kombinasjonen.
I tillegg har vi mange andre typer vinduer, deriblant topphengslet og fastkarm. Førstnevnte har festene på toppen av vinduet, typisk brukt i garasje og boder. Sistnevnte, fastkarm, er vinduer som ikke kan åpnes. De
brukes ofte når en ønsker større vindusflater som skal slippe inn mye lys. Det er vindu som ikke slipper inn luft og trekk, som gjør at du reduserer strømutgifter i tillegg til at det ikke blir så kaldt inne. Selv skal vi ha to slike vindu i huset.
Vinduene i dagens gammestuggu er gode (muligens en overdrivelse), gammeldagse H-vindu. En grundigere beskrivelse av disse vidundrene vil komme ved en senere anledning. Og nei, det er ikke med så veldig stor sorg at de skal byttes. Heller stormende jubel og heidundrende glede.
Bilder er hentet i fra: