søndag 20. oktober 2013

Laminatgulv - en innføring

 
Over det ganske land tråkkes det mye på gulv av laminat, eller tynn plate som jo navnet betyr. Dette er et slitesterkt gulv, som brukes både i private hjem og offentlige bygninger. Gulvet består av mange lag sammenpresset cellulose (papir), i tillegg til at overflaten er av plast. Denne overflaten har en trykt bildeoverflate, og kan derfor ha et hvilket som helst mønster og hvilken som helst farge. Laminat har gjerne hatt et dårlig rykte på seg, men de senere årene har det kommet stadig bedre og finere varianter som etterligner både tregulv, flis og skifer. 

Selv om det meste av laminat har god slitestyrke, er det en forskjell på de ulike beleggene. Pris og kvalitet henger sammen, og de dyreste er de mest slitesterke. Kvaliteten og slitestyrken på laminat måles i kategoriene 21, 22, 23 for privat bolig, og 31, 32, 33, 34 for offentlig bygg. Gulvene med lavest nummer på skalaen, passer på rom som ikke har hard bruk, som på soverommene i huset og lagerrrom. De gulvene som har et høyt tall, er robuste gulv, som tåler selv en treåring sine herjinger og påfunn. Rom som kjøkken og gang er derfor velegnet for denne typen laminat.  

De beste laminatbeleggene tåler også vannsøl i større grad, selv om vannet ikke bør bli liggende over lang tid. Om vannet kommer under belegget, vil det begynne å bule i skjøtene. Laminat på våtrom er med andre ord ikke den optimale kombinasjonen. For å bevare gulvet best mulig, bør du helst bruke tørrmopp ved rengjøring, eventuelt en lett fuktig klut. Ikke vann og grønnsåpe! Dersom laminat skal kjøpes inn, kan det også være lurt å finne ut hvor støydempende de ulike variantene er. Enkelte typer forsterker lyd og støy i større grad, men det finnes belegg som bedre reduserer romstøy.

Dersom vi sammenligner laminat med tregulv og parkett, så vil sannsynligvis førstnevnte oppleves som kaldere og hardere å gå på. Mange anbefaler derfor å ha gulvvarme, varmefolie eller vannbåren varme under belegget. Men ikke varmere enn 27 grader. I motsetning til tregulv, er laminatgulv så og si vedlikeholdsfrie. De skal ikke slipes, oljes eller lakkes. Dette innebærer at en skade heller ikke kan bøtes på, uten at du bytter ut den skadde delen eller at hele gulvet skiftes ut. 

Prisene varierer fra godt under hundrelappen for kvadratmereten, til flere hundre kroner. Populære typer laminat får du blant annet fra Alloc og Pergo. For videre informasjon om de ulike typene, er det mulig å følge de ulike lenkene (tallene). 

Håper dere ble noe klokere rundt denne typen gulv!

Nyt siste rest av helga :)

 1 / 2 /  3 /  

3 kommentarer:

  1. Dette kunne vært greit å visst før renoveringsprosjektet startet ! Men det eneste her i hus jeg er misfornøyd med, er den svindyre parketten vi har i stua.Den har blitt stygg, så planen om å ha den på kjøkken utgår. Det
    Blir heller parkett fra Byggmax som er både billig slitesterk og fin. Syns jeg da)
    Takk for fine tips, skal tas med til videre utbygging! Du er jammen flink til å sette deg inn i alt ting))
    Fin ny uke ønsker jeg deg! Klem

    SvarSlett
  2. Tusen takk for fin tilbakemeldig! Det varmer med rosende ord :) Og joda, det stemmer at jeg setter meg inn i absolutt alt som har med hus å gjøre i disse tider. Dermed tar også ting tid...Men vi satser på at det bidrar til at vi blir fornøyd med resultatet.

    Fin uke til deg også :)

    SvarSlett
  3. Faktisk veldig viktig å sette seg så godt inn i ting som du har gjort her. Jeg har aldri vært i tvil om at skal ha laminat. Skjønner ikke hvorfor folk absolut skal ha parkett, men som du skriver så er det alfa og omega å ha varme under gulvet.
    Som mille m skriver over så blir parkett fort veldig stygg. Jeg har erfaring med at pergo gulvet vi har ikke tar skadde av hammer som faller i gulvet;)

    SvarSlett