tirsdag 15. oktober 2013

Åpen peis



Åpen ha en åpen peis i stua eller på kjøkkenet for den del, skaper en lun og intim atmosfære. Før du eventuelt går til anskaffelse av denne innretningen, er det imidlertid kjekt å være klar over at den utnytter veden i mye mindre grad enn en vanlig lukket ovn. En åpen peis er mest for kosens skyld og den gir ikke på langt nær samme varmeeffekt som en lukket. Hadde jeg bygd et nytt hus som har god isolasjon og der behovet for vedfyring og oppvarming er minimalt, så skulle jeg definitivt vurdert et åpent ildsted. Det gamle huset vi renoverer har derimot behov for gode og effektive varmekilder, og derfor blir det sannsynligvis en god, gammeldags ovn som skal varme opp vårt hus.

 Vi tenker å ha ha tre ovner i vårt hus, to nede og en i andre etasje. Siden vi kommer til å plassere disse ved allerede eksisterende ildsteder trenger vi ikke å sende inn en søknad til kommunen (brann- og feievesenet). Dersom helt nytt ildsted skal installeres eller store endringer på eksisterende utføres er det derimot påkrevd med søknad. Før det nye ildstedet taes i bruk må det også kontrolleres av en kvalifisert kontrollør. 

Mer nyttig info om vedfyring og ildsteder finnes på siden Vi i Villa.

En varm og lun kveld ønskes dere :)

1 /  2 /  3 /  4




1 kommentar:

  1. Godt det finnes effektive ovener med fine vinduer :) Så kan vi få både varme og lys og kos!
    Nå skal jeg i gang med fiskesuppe til hele jobben som kommer på lunsj her i dag :)
    Ha en finfin onsdag :)
    Klem fra Ingrid

    SvarSlett