tirsdag 30. juli 2013

Erfaringer så langt i renoveringen

 
Vi har nå holdt på med renovering av "gammelstuggu" i en måned, og med hjelp av snekker rundt to av disse ukene. Jeg har i løpet av denne perioden gjort meg mange erfaringer og ikke minst har jeg lært mye om gamle hus og oppussing. Vi har ikke støtt på noen store overraskelser så langt, noe som delvis har sammenheng med at vi satt oss grundig inn i renovering av eldre trehus på forhånd. Å være grundig forberedt er bud nummer en når en skal gå i gang med et slikt prosjekt. Å snakke med andre som har pusset opp tidligere, å lese blogger og snakke med fagfolk som har holdt på med gamle hus er absolutt hensiktsmessig. Forumet Byggebolig, der brukerne selv får dele sine erfaringer med hus er også å anbefale. Det er også lurt å utarbeide gode tegninger av huset. Selv brukte jeg månedsvis (og mye hodebry) på å finne ut av husets utseende. Dette betaler seg imidlertid nå, da lite er overlatt til tilfeldighetene og der vi blir veldig godt fornøyd med resultatet. 

Videre bør en være forberedt på at det er MYE jobb med å totalrenovere et gammelt hus. Og ja, en må ta høyde for at ting tar tid. Man kan selvsagt sette bort jobben til andre, men da blir også prisen deretter. Selv har vi en god del hjelp utenfra, samtidig gjør vi også gjør mye selv (riving, rydding, en del snekkering osv.) Bare å skaffe alt av varer er litt av en jobb. Og det er dukker alltid opp noe som ikke har vært på lista tidligere. Så da er det bare å sette seg inn i bilen og kjøre til nærmeste byggvareforretning. Vi har heldigvis god hjelp av min far og andre familiemedlemmer som stiller velvillig opp. Og ikke minst er det kjekt å ha en traktor som medhjelper. Med den frakter og flytter vi materialer, løfter vinduer og dører og i tillegg er skuffa fin å bruke som stillas når bordkledning skal rives. 

Jeg er selv ganske så delaktig i renoveringsprosessen. Her ser dere undertegnede gjør ting hun ikke kan (lodding). 

Dersom renovering planlegges, må rot, skitt og støv iberegnes, i tillegg til at materialer som Glava og bordkledning blir en stor del av eksteriøret over en lengre periode (de gule plastikkpakkene er et riktig så vakkert skue). Det går også hardt utover gårdsplass og plen. Deler av sistnevnte er det nok bare å grave opp og så på nytt neste vår.

Når det gjelder kostnadsoverslag på alt utvendig (riving, isolering, bordkledning, tilbygg, ark, arbeidspenger, maling etc.), så bør det beregnes mellom 350 000 og 700 000 kroner. Billigst blir det selvsagt om du gjør alt selv, men da må det påregnes null fritid de neste fem årene. Setter du bort all jobben til andre blir det fort dobbelt så dyrt. Selv velger vi noe midt i mellom. Sist men ikke minst, sett av noen kroner til legevaktbesøk. Vi har hatt to så langt. Et kutt etter kubeinet, og ett på grunn spikertråkk. Tips: Da Crocs erfaringsmessig ikke har en imponerende vernesåle, anbefales ikke denne skoen når spiker kan være i umiddelbar nærhet. Og ja, jeg snakker av erfaring.  

Men til tross for alle strabaser og utfordringer, så er renoveringen mest av alt engasjerende og lærerik. Jeg har enda ikke angret et sekund på at vi begynte dette prosjektet. 

Og bare spør i vei om dere lurer på noe :)


3 kommentarer:

  1. Spennende, spennende! :) Gøy å følge med, synes dere har fått gjort mye allerede. Gleder meg til å se flere "etter-bilder" etterhvert! Ønsker dere en avslappende kveld! :) Marie

    SvarSlett
    Svar
    1. Kommer mer bilder etterhvert som vi blir mer ferdige med huset :)

      Klem :)

      Slett
  2. Litt av en jobb dere holder på med! Sikkert veldig lurt med godt forarbeid ja
    Man lærer mye av å holde på med hus! Jeg holder på å lese meg opp på hage og terrasse-laging for tida, og håper å komme i gang i ferien min om en uke :)
    Lykke til videre!
    Klem fra ingrid

    SvarSlett